Grzyby nie tylko do jedzenia

Grzyby nie tylko do jedzenia

Data publikacji: ID: 6584bf884e75b

Wśród grzybów rosnących w polskich lasach występuje sporo smakowitych odmian. Nie zawsze jednak dokonuje się zbiorów w celu późniejszej konsumpcji. Istnieje metoda, pozwalająca wykorzystać preparat z mieszanki grzybowej do odżywienia różnych sadzonek na działce. Każdy może zrobić ją w domowym zaciszu.

W jaki sposób przygotować wartościową mieszankę?

Do przygotowania mieszanki należy wykorzystać jedynie grzyby jadalne, naturalnie niekoniecznie w całości i niekoniecznie zdrowe. Można, więc po udanym grzybobraniu wykorzystać resztki, robaczywe części grzybów itd. Jeśli chodzi o rodzaj grzybów, nie ma on większego znaczenia. Należy wszystko drobno pokroić lub rozdrobnić w inny sposób, umieścić w pojemniku i zalać wodą, mniej więcej do pełnej objętości.

Tego typu mieszanina powinna być odstawiona pod przykryciem na około dobę. Później trzeba ją odcedzić z resztek grzybów i jest praktycznie gotowa. Do podlewania sadzonek na działce stosuje się jednak postać rozcieńczoną wodą (może być deszczówka).

Podlewanie roślin na działce

Mieszanką grzybową można podlewać np. Krzewy owocowe czy warzywa. Stosuje się spore ilości rozcieńczonego płynu, nawet do dwóch litrów pod większe krzewy, około pół litra pod warzywo. Można powtarzać podlewanie kilka razy w ciągu lata. Nie należy jednak robić tego zbyt często. Najbardziej polecane jest użycie mieszanki w czasie kwitnienia krzewów lub w momencie zauważenia zalążków owoców.

Zamiast świeżych grzybów można używać również suszonych. Procedura przygotowania mieszanki jest dość podobna, ale w tym przypadku nie trzeba aż tylu grzybów.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close