Wypiekanie chleba w domowym zaciszu

Wypiekanie chleba w domowym zaciszu

Data publikacji: ID: 6584bf882b2a4

Chyba dla większości z nas oczywiste jest to, że najlepiej spożywać pokarmy przygotowywane przez siebie samego w domu, ponieważ wtedy dokładnie wiemy co zawiera nasz posiłek, jesteśmy pewni, że w tym co jemy nie ma zawartych żadnych sztucznych ulepszaczy, lecz bogaty jest on w wartościowe składniki, które sami dodaliśmy.

Zalety pieczenia chleba w domu

Pieczenie własnego chleba przynosi bardzo dużo pożytku dla naszego zdrowia. I mimo, że wymaga to czasu i cierpliwości, to z czasem kiedy nabywamy coraz większej praktyki i wiemy już jak efektywnie zorganizować swoją pracę w kuchni, nie przysparza nam to wielu problemów, a na pewno poświęcony przez nas na to czas, nie możemy uznać za stracony. Jest to, bowiem inwestycja w dobre funkcjonowanie naszego organizmu, a, także zadbanie w tej kwestii o naszą rodzinę.

W obliczu panującej epidemii wirusa ogromną zaletą dla osób, które chcą ograniczyć kontakty do minimum jest to, że nie trzeba wychodzić z domu do piekarni i czekać w długich kolejkach, aby dostać pieczywo. Dla osób, które kupują chleb codziennie jest to naprawdę duże zminimalizowanie kontaktów z innymi ludźmi.

Kto próbował swoich sił z własnym chlebem na pewno zgodzi się również z tym, że nic nie zastąpi zapachu świeżo upieczonego bochenka, rozchodzącego się po całym naszym domu, który niejednokrotnie pobudza naszą wyobraźnię i kojarzy nam się z dzieciństwem, jak i naszymi rodzinnymi domami.

Istotna jest przy tym, także duma z samego siebie, kiedy widzimy, że upieczony chleb jest naprawdę smaczny i ma chrupiącą skórkę oraz radość, gdy nasi bliscy domownicy chwalą nas, że bardzo im smakuje. W obliczu tych wielu wymienionych zalet, warto zatem spróbować i zaopatrzyć się w mąkę, przygotować swój zakwas lub zakupić drożdże i stworzyć swoją własną piekarnię w domu.

Drożdże a własny zakwas

Aby nasze ciasto zostało poddane procesowi fermentacji, musimy użyć w tym celu drożdży lub zakwasu. W kwestii drożdży nie mamy większego problemu, po prostu kupimy je w sklepie, natomiast, jeśli chcemy użyć naturalnego konserwantu, to należy przygotować swój własny zakwas na bazie mąki żytniej i wody. Nie jest to trudne, ale wymaga czasu i systematyczności w dokarmianiu go.

Jeżeli przeraża nas przygotowanie własnego zakwasu, warto popytać wśród znajomych lub rodziny, czy nie mają już gotowego i sprawdzonego, którym mogliby podzielić się z nami. Warto pamiętać o tym, że im dłużej mamy zakwas, tym lepiej on pracuje i nasz wypiek jest pewniejszy.

Jakiej mąki użyć?

O tym z jakim typem mąki mamy do czynienia mówi typ, który znajduje się na opakowaniu. Im ma on wyższą wartość, tym lepszy jest dla wypieku naszego chleba. W zależności od tego jaki chleb pieczemy możemy użyć takich mąk jak: mąka pszenna razowa lub pełnoziarnista (typ 2000), chlebowa (typy 750-850), pszenna typu 650, która sprawdzi się do wypieku bułek, mąka orkiszowa czy żytnia. Osoby, które nie tolerują glutenu, również mogą upiec swój własny chleb na bazie na przykład mąki gryczanej.

Co dodać do ciasta?

Wszystko zależy od tego jakie smaki lubi dana osoba czy też rodzina i jaką chcemy dodać wartość odżywczą. Najpopularniejszymi dodatkami, z, którymi możemy spotkać się w różnorakich przepisach są między innymi: sól, cukier (cukier biały lub cukier brązowy czy też na przykład syrop klonowy, miód), tłuszcz (przykładowo: margaryna, masło, oleje roślinne, oliwa).

To co na pewno doda niezwykłego bogactwa smaków do chleba to przyprawy oraz zioła. Tutaj według uznania możemy użyć chociażby: paprykę, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwię, czarnuszkę, siemię lniane, otręby, jak i wiele innych wedle własnego uznania.

Ciekawymi dodatkami do chleba są również: orzechy, nasiona, suszone owoce, takie jak: rodzynki, śliwki, daktyle czy morele. W Internecie możemy znaleźć mnóstwo przepisów i artykułów na temat wypieku chleba. Warto o tym pomyśleć i zacząć działać, poeksperymentować z różnymi smakami, za każdym razem spróbować dodać jakiś inny składnik, aby samemu znaleźć idealny przepis na nasz domowy chleb.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close