
Dlaczego warto spożywać miód?
Data publikacji: 2024-11-09 11:45:58 | ID: 6584bf8827d10 |
Warto spożywać miód, ponieważ ma szereg zdrowotnych substancji. Pszczoły przyczyniają się do utrzymania równowagi biologicznej w przyrodzie i umożliwiają rozwój różnych gatunków zwierząt i roślin, w tym ludzi. Dostarczają również produktów pszczelich, które są całkowicie naturalnym źródłem pożywienia. Ludzie używali ich od niepamiętnych czasów i są one szczególnie odpowiednim źródłem pożywienia w dzisiejszym coraz szybszym tempie życia.
Już starożytni ludzie spożywali miód
W starożytnym Egipcie miód był używany jako prezent dla królów. W grobowcach faraonów znaleziono naczynia darowe wypełnione miodem, a Egipcjanie wiedzieli, jak pozyskać miód. Miód był również ulubionym lekarstwem Hipokratesa, ceniony był, także przez Pitagorasa, który był przekonany, że umarłby 40 lat wcześniej, gdyby nie zjadł całego miodu, który zrobił.
Oprócz miodu, który jest z pewnością najbardziej rozpowszechnionym produktem pszczelim, pszczoły dostarczają nam również pyłek kwiatowy, propolis, mleczko pszczele i wosk. Jad pszczeli to kolejny produkt, z, którego ludzie mogą skorzystać.
Zdrowotne właściwości miodu
Przez tysiąclecia miód był uważany tylko za słodzik, a dziś wiemy, że miód zawiera wiele innych korzystnych dla człowieka substancji bioaktywnych. Jest doskonałym środkiem odżywczym i uspokajającym. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwutleniającym znajduje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Miód nie wymaga dodatkowej obróbki, a pszczelarz niczego do niego nie dodaje, ani niczego od niego nie zabiera.
Jak przechowywać miód?
Chociaż dojrzały miód traci część swojej wartości odżywczych, przez wiele dziesięcioleci pozostaje doskonałym słodzikiem, zwłaszcza w porównaniu ze zwykłym cukrem. Szybkość utraty substancji bioaktywnych zależy od temperatury i innych warunków przechowywania. Jeśli miód jest przechowywany w temperaturze pokojowej, pozostaje nienaruszony przez co najmniej dwa lata, a nawet dłużej, jeśli jest przechowywany w innych warunkach. Miód najlepiej przechowywać w suchych, chłodnych i ciemnych pomieszczeniach.
Prędzej czy później miód krystalizuje
Jeśli tak się stanie, nie musisz się martwić. Krystalizacja miodu nie wpływa na jakość. To tylko oznacza, że możesz być pewien, że kupiłeś wysokiej jakości, naturalny miód. Krystalizacja to całkowicie naturalny proces, który nie powoduje żadnych zmian chemicznych w miodzie i nie wpływa na jakość miodu.
Ponieważ przegrzanie szkodzi biologicznie czynnym substancjom miodu, nie należy dodawać go do herbaty, dopóki herbata nie ostygnie. Skrystalizowany miód można upłynnić w kąpieli wodnej, ale temperatura nie może jednak przekraczać 40° C. W przypadku przegrzania miodu następuje utrata substancji biologicznie czynnych.
Do czego można dodawać miód?
Miód można dodawać do różnych pieczonych lub gotowanych potraw (sosów, warzyw, mięs), zazwyczaj w celu nadania im specjalnego aromatu. Miód możemy mieszać z różnymi napojami lub potrawami, na przykład herbatą, mlekiem, ciastami, jogurtem, kwaśnym mlekiem czy naturalnymi sokami. Możemy też słodzić miodem kawę po turecku zamiast cukru. Miód może zastąpić cukier całkowicie w naszej diecie.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
Tagi: miód, miodu, substancji, naturalny, również, całkowicie, ludzie, pyłek, kwiatowy, propolis,
library_books Wypiekanie chleba w domowym zaciszu » | |
library_books Mix sportu i diety » | |
library_books Dieta Atkinsa, przykładowy trzydniowy jadłospis » |