
Dlaczego witamina A jest ważna?
Data publikacji: 2024-12-23 17:54:00 | ID: 6584bfb1aea5e |
Beta - karoten, retinol, prowitamina A czy akseroftol to inne nazwy witaminy A. Pełni ona ważną funkcję w naszym organizmie, dlatego nie może zabraknąć jej w naszej codziennej diecie. Niedobór witaminy A może prowadzić do przykrych zmian w naszym organizmie.
Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach, dlatego jej najlepsze wchłanianie następuje, gdy jest spożywana w towarzystwie kwasów tłuszczowych. Witamina A bierze udział procesach widzenia, a jej niedobór może prowadzić do zaburzeń widzenia po zmroku.
Witamina A to silny przeciwutleniacz, który bierze udział w procesie odbudowy komórek skóry. Działa przeciwzmarszczkowo. Pobudzając produkcję włókien kolagenowych, przyczynia się do poprawienia elastyczności skóry. Pobudza produkcję czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Jest ważnym elementem wpływającym na płodność, gdyż reguluje produkcję hormonów steroidowych. Jest ważnym elementem wpływającym na odpowiedni rozwój płodu.
Występowanie witaminy A w pożywieniu
Prawidłowo dobrana dieta, powinna obfitować w produkty, które zawierają duże ilość witaminy A. Najwięcej jest jest w warzywach i owocach. Najpowszechniejszym źródłem witaminy A jest marchew. Jednak, by dostarczyć jej odpowiednią ilość do organizmu, należy zjadać marchewkę na surowo, gdyż w trakcie gotowania zawartość witaminy spada. Znajdziemy ją również w szpinaku, papryce, pomidorach, wiśniach, pomarańczach. Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witaminy A, nie jest trudne. Wystarczy kilka razy dziennie jeść owoce i warzywa.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |