Dlaczego witamina A jest ważna?

Dlaczego witamina A jest ważna?

Data publikacji: ID: 6584bfb1aea5e

Beta - karoten, retinol, prowitamina A czy akseroftol to inne nazwy witaminy A. Pełni ona ważną funkcję w naszym organizmie, dlatego nie może zabraknąć jej w naszej codziennej diecie. Niedobór witaminy A może prowadzić do przykrych zmian w naszym organizmie.

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach, dlatego jej najlepsze wchłanianie następuje, gdy jest spożywana w towarzystwie kwasów tłuszczowych. Witamina A bierze udział procesach widzenia, a jej niedobór może prowadzić do zaburzeń widzenia po zmroku.

Witamina A to silny przeciwutleniacz, który bierze udział w procesie odbudowy komórek skóry. Działa przeciwzmarszczkowo. Pobudzając produkcję włókien kolagenowych, przyczynia się do poprawienia elastyczności skóry. Pobudza produkcję czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Jest ważnym elementem wpływającym na płodność, gdyż reguluje produkcję hormonów steroidowych. Jest ważnym elementem wpływającym na odpowiedni rozwój płodu.

Występowanie witaminy A w pożywieniu

Prawidłowo dobrana dieta, powinna obfitować w produkty, które zawierają duże ilość witaminy A. Najwięcej jest jest w warzywach i owocach. Najpowszechniejszym źródłem witaminy A jest marchew. Jednak, by dostarczyć jej odpowiednią ilość do organizmu, należy zjadać marchewkę na surowo, gdyż w trakcie gotowania zawartość witaminy spada. Znajdziemy ją również w szpinaku, papryce, pomidorach, wiśniach, pomarańczach. Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witaminy A, nie jest trudne. Wystarczy kilka razy dziennie jeść owoce i warzywa.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close