
Dlaczego warto jeść nasiona chia?
Data publikacji: 2024-11-06 03:06:59 | ID: 6584bfb1b4c25 |
Nasiona chia stały się ostatnio bardzo modne, zwłaszcza wśród celebrytów i osób dbających o zdrowe odżywianie. Trudno się dziwić, gdyż nasiona szałwii hiszpańskiej to jedno z bardziej wartościowych superfood. Lista powodów, dla, których warto spożywać nasiona chia jest bardzo długa.
Właściwości nasion chia
Nasiona chia są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega - 3. Znajdziemy w nich, także magnez czy wapń. Duża zawartość przeciwutleniaczy, sprawia, że powstrzymane zostają wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się organizmu. Dlatego też, spożywanie nasion chia jest korzystne dla osób, które chcą opóźnić procesy starzenia się.
Osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy, powinny spożywać nasiona chia, gdyż te przyspieszają procesy trawienne. Dodatkowo zapobiegają zaparciom i co najważniejsze, przedłużają uczucie sytości. Dzięki temu podjadanie między posiłkami, zostanie zniwelowane. Nasiona szałwii hiszpańskiej są szczególnie polecane dla biegaczy, ze względu na to, że poprawiają wydolność i wspomagają siły witalne. Nasiona chia są bogate w błonnik, a, więc przyczyniają się do wspomagania procesów trawiennych.
Dzięki dużej zawartość fosforu i wapnia, wpływają na stan kości i chronią je przed osteoporozą. Zawarte w nich kwasy omega - 3 wpływają stymulująco na pracę mózgu, wzroku i pamięci. Szczególnie zalecane są kobietom w ciąży, gdyż wspomagają prawidłowy rozwój płodu.
Nasiona chia to niekwestionowane źródło zdrowia. Ich spożywanie jest korzystne dla organizmu. Jednak należy pamiętać, że zawierają dużo błonnika. Spożywanie ich w nadmiernej ilości może prowadzić do problemów żołądkowych. Zalecana dawka dla osoby dorosłej to 1,5 łyżki tych nasion dziennie.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |